Astazi m-au rascolit evenimentele placute din viata mea. Imi este dor de mine vesela, mereu cu zambetul pe buze, optimista, tesand continuu teluri, luptand pentru fiecare clipa de fericire.
Uitandu-ma printre poze am descoperit ca acum 2 ani pe vremea asta era foarte cald. Afara era un covor de papadii, pufos, care iti sugeraza sa renunti la incaltaminte si sa visezi doar la zilele insorite de vara.
Admirand papadiile, m-am gandit ca ar trebui sa stiu mai multe despre aceasta planta. Deci...
Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile in care exista un dezechilibru glandular. Datorita acestor calitati, ea se foloseste in unele boli ale ficatului, deoarece mareste secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare in perioadele de convalescenta, etc.
Avand si o actiune diuretica, sporeste eliminarea toxinelor din corp. In felul acesta ea ajuta in mod indirect la tratarea unor eczeme si a altor boli de piele, a gutei, a reumatismului, a arterosclerozei, varicelor,etc. Totodata, ceaiul de papadie este indicat si in combaterea obezitatii.
Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de papadie se face primavara, inaintea sau la inceputul florii, iar uscarea lor se realizeaza la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. In schimb, radacinile pot fi recoltate din luna iulie pana toamna tarziu si se usuca la soare, dupa ce au fost in prealabil spalate si indepartate cele seci sau noduroase.
Inca din antichitate, frunzele tinere de papadie au fost consumate sub forma de salata mult apreciata pentru gustul deosebit, usor amarui.
Radacina uscata si tocata marunt se foloseste la prepararea unei excelente bauturi care poate inlocui cafeaua sau ceaiul.
Florile galbui, atat de raspandite, pot fi folosite si ele la prepararea dulcetii. si gust cu mierea de albine.
Proprietatile miraculoase, terapeutice, ale acestei plante se conserva foarte bine si cand aceasta este preparata sub forma de nectar.