vineri, 15 aprilie 2011

orhideea ... o floare delicata

Imi plac foarte mult florile. Mereu cand merg intr-un hypermarket trec si pe la raionul cu flori. Le admir pe toate, in special pe cele viu colorate. Recunosc ca o planta verde in ghiveci care nu iese in evidenta printr-o floare colorata nu ma impresioneaza asa mult. Nici orhideele nu mi se pareau asa dragute. Nu stiam prea multe despre familia de plante Orchidaceae. Insa tot uitandu-ma la ghivecele cu flori am descoperit ca unele orhidee sunt impresionant de delicate si dragute.
Imi place foarte mult Phalaenopsis .Are florile delicate, marunte. Unele sunt albe dantelate cu putin roz sau rosu. Sau altele sunt roz dantelate cu rosu. Florile marunte prinse intr-un manunchi m-au impresionat enorm. Asa am ajuns sa-mi schimb parerea despre orhidee. Credeam ca orhideele sunt plantele cu flori carnose / groase de marime medii. Le stiam doar pe cele care au o nuanta galbena sau violeta. nu reuseau sa ma impresioneze deloc. Insa descoperind Phalaenopsis delicata si colorata pot spune ca ador orhideele.

Orhideele (Orchidaceae) formează o familie de plante în cadrul monocotiledonatelor. Este cea mai diversificată şi răspândită dintre familiile de plante superioare; familia orhideelor conţine peste 30.000 de specii şi peste 200.000 de hibrizi.Orhideele pot fi găsite in orice florărie.
Orhideele sunt un simbol al purităţii, perfecţiunii şi feminităţii. Ele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri în China, iar în secolele XVIII-XIX a început mania orhideelor şi în Europa de vest. Linden a fost un renumit cultivator de orhidee în Belgia secolului, iar catalogul său comercial Lindenia este şi astăzi o valoare, prin numeroasele sale desene de orhidee exotice.
România poate fi considerată în ansamblu ca o imensă grădină botanică populată cu orhidee sălbatice. Botanistul de renume mondial Soo, denumit Paşa al Orhideelor, este născut în Odorheiu Secuiesc şi sute de cercetători din străinătate fac referire la orhideele pe care le putem găsi în România. Faţă de acest interes doar Săngele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) şi Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus) sunt protejate prin lege. 

Poezia "Riga Crypto si Lapona Enigel", de Ion Barbu, poate fi interpretată din perspectiva unui mit din Laponia despre o orhidee: Calypso bulbosa. În mit este vorba despre o ciupercă şi orhideea Calypso bulbosa. Ciuperca reprezintă omul de geniu enigmatic (poate de aici numele "Riga Crypto"), care este neînţeles şi trăieşte ascuns în "subteranul societăţii". El este considerat o fiinţa inferioară, o ciupercă, şi nu poate străluci decât printr-o floare deosebită: Calypso bulbosa, o orhidee deosebită şi misterioasă, frumoasă şi rară, care trăieşte aproape de polul nord, în condiţii de neimaginat pentru o floare. Acestă fiinţa enigmatică refuza regele ciupercilor, pentru că deşi in lumea lui el este o elită, în lumea ei el nu poate străluci. El nu reuşeşte sa se apropie de minunata floare, care trăieşte în lumea ei cu reni şi zăpadă. In final trebuie să se mulţumească cu o măselariţă, o plantă comună.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu