ROSU


Roşu – este o culoare care iese repede in evidenta. Orice femeie care are unghiile colorate cu rosu sau buzele rosii nu trece neobservata. Cand ma gandesc la culoarea rosu mie imi vin in minte merele rosii, trandafirii oferiti de baieti la inceputul unei relatii, ciresele pe care le mancam in copilarie, rosiile din gradina. In acelasi timp asociez rosul cu pasiunea, lupta, razboiul.

Roşu  are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. Este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operatii
.
Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele. Purtand haine rosii suntem stimulati sa ducem pana la capat toate proiectele amanate.

Obiectele de culoarea roşie sunt imediat observate, de aceea ele sunt utilizate in decorarea interioarelor. Roşu este o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme. Hainele rosii pot da senzaţia de putere, dar şi pe cea de conflict, agresiune.

Culoarea roşie ar trebui folosită doar pentru a sublinia ceva şi nu ca o culoare principală. Incaperile în care predomină culoarea roşie creează nervozitate. Însa cele în care se foloseşte doar sporadic roşu oamenii pierd şirul timpului, motiv pentru care se întalneşte des in cazul casinourilor si barurilor. Restaurantele utilizează adesea roşu  pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a le stimula apetitul.


Efectele culorii rosii
Rosul este considerat un stimulent universal. Aceasta culoare are actiuni binefacatoare asupra sangelui si faciliteaza regenerarea celulara, mareste puterea vointei si curajul.
Mai ales in cazul temperamentelor sanguine, colerice sau hipertensionate este recomandat sa se utilizeze (dupa cum am prezentat in articolele anterioare) in mod gradat si in doze reduse.

Efectele fiziologice ale culorii rosii: creste presiunea sanguina, mareste tonusul muscular, activeaza respiratia, da o senzatie pregnanta de caldura, datorita intensitatii ridicate a energiei radiante a lungimii de unda electro-magnetica ce ii corespunde.

Efecte psihologice: culoare calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune indeosebi in plan psihomotor, stimulent intelectual, usor nelinistitor, confera senzatie de pierdere in spatiu, aprindere, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile de idei.




Culoarea rosu are semnificatii diferite in fiecare cultura:


Africa de Sud : culoarea doliului
China: noroc, adunare , celebrare , nunti
India: puritate , simbol al razboinicului
Indienii Cherokees: succes , triumf
Japonia : alaturi de alb , culoare auspicioasa (a norocului)
Occident : excitare , pericol , dragoste , pasiune , stop , Craciun (impreuna cu verde) , fericire
Orient: culoarea purtata de mirese
Rusia (Europa rasariteana si centrala) : comunism, bolsevism